Co víš o těchto míchaných drincích?

Když ti někdo řekne „léto“, co se ti spojuje s tímto slovem?

Pro mnohé z nás jsou to dlouhé, horké dny, voda, párty, přátelé, dovolené a samozřejmě svěží koktejly, kterými si hasíme žízeň na terase v oblíbeném podniku. Proč si však toto nedonést k sobě domů? Osvěžující drinky jsou zaručeným způsobem, jak zaujmout na párty nebo během letních horkých dnů.

Když vyjde slunce, určitě oceníš, pokud budeš mít po ruce recepty na letní osvěžující nápoje. Inspiruj se naším výběrem a zvol si z mnoha receptů ten svůj. Alkoholické míchané nápoje jsou vždy slabší než samotné likéry a destiláty.

Přípravou se obsah alkoholu snižuje, nápoj se totiž ředí ledem a dalšími nealkoholickými přísadami. Krátké nápoje se podávají buď jako aperitivy, čili před jídlem na povzbuzení chuti k jídlu, nebo jako digestivy, čili po jídle na povzbuzení trávení.

Dlouhé nápoje se podávají na osvěžení, uhašení žízně nebo na zasycení. Navzdory tomu, že příprava koktejlů se zdá být velmi náročná, není tomu tak. Vypadají skvěle a jejich příprava není vůbec komplikovaná. Přinášíme ti pár receptů jak si je můžeš připravit sám.

1. Mojito

Je tradiční kubánský koktejl, který si oblíbil i Ernest Hemingway. Ingredience: bílý rum, třtinový cukr, limetka, limetková šťáva, čerstvé lístky máty, soda. Mojito se nemíchá v shakeru ale přímo ve sklenici. Do vysoké sklenice vymačkáme šťávu z poloviny limetky a přidáme třtinový cukr.

Do poloviny sklenice nasypeme ledovou drť a na vrch přelomíme dvě stébla máty. Jen mírně rozmačkáme muddlerem a sklenici doplníme ledem až po okraj. Přidáme rum a promícháme. Nakonec zastříkneme trochou sody a ozdobíme větvičkou máty.

2. Bloody Mary

Říká se, že Bloody Mary byl nápoj pojmenovaný podle tudorovské královny Marie, která prý nechávala vraždit protestanty. Někteří znalci tvrdí, že má schopnost zbavit ranní „opice“, není to však prokázáno.

Ingredience: vodka, rajčatová šťáva, citronová šťáva, worcesterská omáčka, tabasco, mletý černý pepř, sůl. Do šejkru vložíme pár kostek ledu, přidáme ingredience a krátce protřepeme. Ozdobíme delším stonkem celeru.

3. Margarita

Je koktejl populární hlavně v USA a Mexiku. Vznikl údajně z amerického míchaného nápoje, jehož součástí bylo brandy. To se však v Mexiku těžko shánělo a tak ho barmani nahradili tequilou. Ingredience: tequila, pomerančový likér Cointreau, limetková šťáva, kostky ledu.

4. Piña colada

Je výborný koktejl pro milovníky kokosu a sladkých long drinků. Ingredience: bílý rum, ananasový džus, smetana, kokosové mléko. Všechny suroviny spolu smícháme a pořádně protřepeme. Hotový napěněný nápoj nalijeme do sklenic a doplníme několika kostkami ledu. Nakonec ozdobíme plátkem ananasu.

5. Sex on the Beach

Je míchaný nápoj oblíbený pro svou úžasnou nasládlou chuť, která polechtá chuťové buňky tvého jazyka a jeho název evokuje letní radovánky u vody. Ingredience: vodka, broskvový likér, pomerančový a brusinkový džus, led.

6. Cosmopolitan

Je poměrně mladý drink, který si ale za velmi krátkou dobu získal srdce mnoha milovníků míchaných nápojů, zvláště žen. Za svou popularitu vděčí hlavně seriálu Sex ve městě. Ingredience: citronová vodka, likér Cointreau, brusinkový džus, limetka.

7. Mai Tai

Není tak známý jako například Mojito nebo Piña colada, ale rozhodně se nedá říci, že by byl chuťově horší. Tento rumový koktejl voní po tropickém ovoci, po slunci a plážích.

Jeho název pochází z polynéského výrazu, který označuje něco dobrého. Ingredience: bílý rum, tmavý rum, likér curacao, mandlový sirup, limetková šťáva, led.

8. Cuba Libre

Je míchaný nápoj typu „long“. Byl vymyšlen v Havaně kolem roku 1900. Jméno Cuba Libre vzniklo, když si američtí vojáci připíjeli na svobodnou Kubu právě nápojem, který byl do té doby označován jako Bacardi&Coke. Ingredience: kubánský rum, pomerančová šťáva, citronová šťáva, coca cola, limetka, led.

9. Pimm’s

Je značka anglického ovocného likéru, z něhož se připravuje osvěžující letní koktejl plný chutí a vůní použitých surovin. Ingredience: ovocný likér Pimms, džus z granátového jablka, pomeranč, okurka, máta, soda, led.

10. Martini

Je populární drink, který je s námi již mnoho let a který si stále uchovává punc jedinečnosti. Ingredience: gin, suchý bílý vermut, oliva na ozdobení. A podobně jako agent James Bond: protřepat, nemíchat!

11. Long Island Iced Tea

Ingredience: vodka, gin, bílý rum, tequila, limetková šťáva, coca-cola, cukr, koktejlová třešeň a limetka na ozdobení. Vodku, gin, rum, tequilu, limetkovou šťávu a cukr promícháme s ledem v šejkru. Nalijeme do sklenice a dekorujeme limetkou a koktejlovou třešní.

12. Sangria

Vyrazila do světa na newyorském veletrhu v roce 1964. Podávali ji ve stánku španělské kultury a oslovila téměř všechny hosty. Ingredience: červené víno, brandy, pomeranč, citron, jablko, červený meloun, třtinový cukr, led.

Všechny tekutiny spolu smícháme, ovoce nakrájíme. Všechno spolu nalijeme do karafy, necháme odstát a podáváme s ledem.

Míchané nápoje se připravují několika způsoby:

  • v mixéru s nožíkem míchej nápoje, do kterých se přidává ovoce, zmrzlina, vejce
  • ve šlehači míchej nápoje s ledem, protože v mixéru by se led rozsekal
  • v šejkru míchej nápoje s ledem, cukrovým sirupem, vejci, mlékem, smetanou a ovocnou šťávou
  • v míchací sklenici míchej řídké a průhledné nápoje, a to dlouhou lžičkou na míchání nápojů
  • ve džbánu míchej větší množství řídkých nápojů
  • v podávacích sklenicích míchej jen jednoduché nápoje, které bývají ozdobené jen na povrchu

Zásady při přípravě míchaných nápojů

  • Teplota všech potravin, z nichž nápoj připravujeme musí být stejná.
  • Barvy a chuťové vlastnosti nápojů se musí harmonicky sladit a vyvážit.
  • Používáme jen bezchybné potraviny a pochutiny, které musí být čerstvé nebo správně uskladněné.
  • Nádoby, ve kterých se nápoje míchají a sklenice, do kterých se nalévají, musí být dokonale čisté.
  • Dodržujeme správné dávkování, technologický postup a čas přípravy.
  • Do nápojů z vína nikdy nedáváme led, protože led víno zředí a naruší jeho chuť, míchané nápoje s vínem se dávají jen zchladit.
  • Led do míchaných nápojů přidáváme jen těsně před dávkováním, aby se led nerozpustil. K nápojům s ledem podáváme vždy brčko.
  • Led používaný do míchaných nápojů musí být čerstvě připravený, z čisté pitné vody, v nádobách určených na led.
  • Cukr do míchaných nápojů přidáváme jen ve formě sirupů.
  • Nápoje mícháme ve vhodných nádobách.
  • Pokud nádoba na míchání nemá sítko, vymíchaný nápoj je třeba přecedit přes dobře umyté sítko.
  • Citrusové ovoce používané i s kůrou musíme důkladně umýt kartáčkem pod tekoucí vodou.

A nezapomeň, že fantazii se meze nekladou, to je heslo všech míchaných drinků.